Zemětřesení v Turecku a Sýrii

V noci z 5. na 6. února 2023 zasáhlo Turecko a Sýrii ničivé zemětřesení. Jedná se o nejsilnější zemětřesení od roku 1939 v této oblasti, dosáhlo téměř 8 stupňů Richterovy škály a otřesy byly cítit až na Kypru a v Libanonu. Zemětřesení si vyžádalo desetitisíce obětí. Turecko po pár hodinách zasáhla dvě následná zemětřesení. V následujících dnech došlo ještě k několika dalším slabším zemětřesením.

Bilance počtu obětí neustále stoupala s tím, jak postupovaly odklízecí práce. V Turecku přišlo kvůli katastrofě o život přes 45 tisíc lidí, v Sýrii se počet obětí odhaduje na sedm tisíc. Celkový počet obětí katastrofy přesáhl 50 000. Přes 150 tisíc lidí bylo zraněno. V Sýrii přišlo o střechu nad hlavou až 5,3 milionu lidí, zhruba každý čtvrtý obyvatel.

Záchranářům se dařilo vytahovat z pod trosek přeživší i po několika dnech, většina lidí uvězněných pod troskami však nepřežila. Mezi oběťmi je i jedna Češka, která měla v Turecku trvalý pobyt. Své týmy vyslalo do Turecka 75 zemí, patřila k nim i Česká republika. Čeští záchranáři vyprošťovali společně se psy z trosek oběti zemětřesení.

Team Catastrofa

Zdroj: Novinky.cz

Zpět do obchodu