Přežijeme globální oteplování?

Ahoj!

Jak jste si všimli, dlouhé týdny se potýkáme se suchem, které má devastující vliv nejen na zemědělskou produkci. Nedávno vyšel v časopisu Respekt zajímavý článek s předním světovým klimatologem Hansem Joachimem Schellnhuberem. Ten právě vyslovil domněnku, že klimatické změny lidstvo nepřežije v takové podobě jako teď. Východisko vidí leda v probuzení mladé generace a v dramatickém zlevnění energie z obnovitelných zdrojů.

Klimatický systém je podle něj jako šelma a pokud ji rozzlobíte, zareaguje jako tygr...nepředvídatelně a divoce. Koncentrace CO2 dramaticky vzrůstá a otepluje se 100x rychleji než před 50 či 100 miliony lety.

Vše tedy směřuje k roztátí ledovců např. v Grónsku, oslabení Golfského proudu a změně klimatu v Evropě. Navíc růst teploty o průměrných 10 stupňů udělá ze střední Evropy skleník s letními teplotami přes 50 stupňů, což žádný strom, či rostlina nepřežije.

Zkáza lidstva ale není nevyhnutelná, pokud skončíme u zvýšení průměrné teploty o 2 stupně. Víc nesmíme, jinak se skleníku nevyhneme. Musíme ale udělat vše pro to, aby se zastavil nárůst teploty.

Východisko vidí klimatolog v masivním přechodu z fosilních paliv na obnovitelné zdroje energie a to zejména vítr a slunce.

Vzorem takového přechodu v Evropě je Německo, které upouší i od energie z atomových elektráren. Uvidíme, jestli se tento vzor stane inspirací i pro vlády dalších zemí na světě a zažehne nové ekologické hnutí.

Díky za přečtení článku a za to, že aktivně pomáháte...

Team Catastrofa

 

 

 

 

Zpět do obchodu